2017 Annual Conference Program

Program
Agenda

Wednesday, May 10

8:30 – 4:00 CUWFA Board of Directors’ meeting
1:30 – 3:30 Tour of Brown University
4:00 – 5:00 New-member meeting (Board to join meeting at 4:30)
5:30 – 6:45

Roundtable Discussions (2-40 min sessions with transition time)

  1. Tides in developing a new faculty mentoring program, Jennifer Hudson
  2. Designing retirement programs to support individual transitions for faculty and staff, including work/life professionals – and strengthen our institutions, Carol Hoffman, Kathy Simons
  3. Campus-wide approach for recruiting international faculty, Phyllis Brust, Mary Everley, Sara Ermeti
  4. Increasing work-life effectiveness of low wage earners on campus, Audrey Adelson
  5. Best practices and new innovations in lactation support, Meg Stoltzfus and Michele Vancour
  6. Elder care: The new challenge for employed adult children in higher education, Helen Mederer and Barb Silver
  7. Creating a culture to support US military veterans and their families, Amanda Chavez
 7:00 – 9:00 Evening Cocktails and Hors d’oeuvres

Thursday, May 11

6:30 – 7:00 Yoga
7:30 – 8:30 Breakfast – visit vendors
8:30 – 8:45 Opening/Welcome
8:45 – 10:00 Keynote: Brad Harrington, The Evolving Challenges for Work-Life Professionals, introduced by Sara-Jane Finlay
10:00 – 10:30 Break, visit vendors (30 min)
10:30 – 12:00

Breakout sessions (90-minute Sessions)

  1. Civility in academia: How can work-life programming contribute to civility and inclusivity initiatives? Ann Kitalong Will
  2. Child Care Stress! Rising expectations, limited resources, Kathy Simons, Lesley Lundeen, Jennie McAlpine, Raju Parikh
  3. Mentoring for the long haul: How to support tenure-track faculty, Jennifer Ivers, Sindhumathi Revuluri
12:00 - 1:30 Lunch (90 min includes 30 min lunch and 60-minute membership meeting)
1:30 – 2:30

Breakout Sessions (60-minute Sessions)

  1. Paving a new leadership path: Tailoring work-life supports for women’s advancement in highereducation, Michele Vancour
  2. A strategic partnership: Designing an effective EAP for faculty and staff, Lori Anne Henderson and Alan Levin
  3. The RFP process: How to do it ethically, Gretchen Anderson
  4. Student parents in the Northeast: What is the role of work-life and women’s centers? Autumn Green and Isis Patterson
 2:30 – 3:00 Break, visit vendors (30 min)
 2:45 – 3:00 Deskercise
 3:00 – 4:15

Breakout Sessions (75-minute Sessions)

  1. A roadmap to developing effective employee work-life benefits communications, Ronnie Mae Weiss, Maura Rizzuto and Al Venditto
  2. Cornell University’s remote work pilot program and research study: Faculty collaboration, leadership buy-in, implementation and results, Michelle Artibee
  3. Parental leave in higher education: A summary of policies, practices, and a proposal, Barbara Roberts and Caitlin Azhderin
  4. Is your campus family friendly? Research results and toolkit regarding students who are parents, Elizabeth Oshe
 4:15 – 5:30 Break, visit vendors (75 min)
 5:30 and 6:00 Buses leave for Cocktail reception, dinner and entertainment

Friday, May 12

7:30 – 8:30 Breakfast – visit vendors
8:30 – 8:45 Opening/Welcome
8:45 – 10:00 Keynote: Ellen Bravo, Time to Care: What's the Outlook for Paid Leave in the U.S.?
Introduced by Lori Anne Henderson
10:00 – 10:30 Break, visit vendors (30 min)
10:15 – 10:30 Progressive Muscle Relaxation
10:30 – 11:30

Breakout sessions (60-minute Session)

  1. Map it! The University of Arizona’s family resource map and Michigan State University’s breastfeeding room location map, Caryn Jung, Lori Strom and Michele Vancour
  2. Michigan Technological University’s Work-Life based mentoring: Whole-life mentoring, lessons learned and where to go from here, Ann Kitalong Will
  3. Cultural conceptions of caregiving – understanding the paradigms, Helen Mederer and Barb Silver
11:30 – 12:30

Breakout sessions (60-minute Session)

  1. Empowering parents: Creating, leveraging and managing strong parent networks, Phyllis Stewart Pires and Lucy English
  2. Dual Career Innovation: A regional collaborative approach, Angela McNerney and Kathy McNamara
    1. Proposal
    2. Handout
12:30 – 2:00 Lunch with activity to process and plan – CUWFA Executive Committee
2:00 Closing